Astma en allergie

Geplaatst in: Geen categorie | 0

De laatste jaren hebben verschillende bedrijven uit de branche van harde en zachte vloerbedekkingen argumenten aangevoerd waarom mensen met allergieën, astma of longaandoeningen zoals COPD voor hun vloer moesten kiezen. Enige jaren geleden werd al duidelijk dat een zachte vloerbedekking veel vuil vast houdt en een ieder die wel eens een oude vloerbedekking heeft verwijderd is er ook wel achter gekomen dat ondanks regelmatig stofzuigen kilo’s stof in een vloerbedekking achterblijven.

Dat heeft er in geresulteerd dat de fabrikanten van harde vloeren dit zijn gaan gebruiken als verkoopargument, later zorgde het er ook voor dat tapijtfabrikanten speciale vloerbedekkingen gingen ontwikkelen en zie daar, de vete tussen twee industrieën over het gezondheidsargument van de vloer was geboren.

Voor de uiteindelijke gebruiker is het nog moeilijk te volgen, de fabrikanten van zachte vloeren
geven aan dat hun vloer stof vast houdt zodat het niet de lucht in gaat en de producenten van harde vloerbedekking wijzen op het feit dat je stof op hun vloer meteen ziet liggen en het dus na het stofzuigen ook meteen verdwenen is. Beide argumenten lijken valide te klinken al kun je je afvragen of een vloerbedekking oneindig veel stof vast kan houden of dat er een moment komt dat het ‘vol’ is en toch stofdeeltjes los gaat laten.

Onafhankelijk advies
De oplossing voor de consument in (adem)nood is eenvoudiger dan het lijkt. Ten eerste zijn er onafhankelijke instanties als het Astmafonds, die op hun website adviseren met betrekking tot stoffen interieur: “Neem bijvoorbeeld laminaat of vinyl in plaats van tapijt, en vervang de stoffen bank door een leren bankstel”.

Wellicht nog belangrijker zijn de ervaringen van de mensen zelf zoals die te vinden zijn op bijvoorbeeld het longforum, waar sommige patiënten zelfs zo ver gaan dat ze vinden dat reclame over anti-allergische vloerbedekking verboden zou moeten worden. Uit de berichten blijkt dat de patiënten zelf die er schrijven vrijwel allen aangeven een harde vloerbedekking te prefereren.