Kwaliteit laminaat

Geplaatst in: Geen categorie | 0

lagen laminaat

Opbouw van laminaat

Volgens de omschrijving van het EPLF mag een product laminaat genoemd worden wanneer het is opgebouwd uit vier basislagen, te weten een decoratief papier (2) en toplaag (1) die gedrenkt is in melamine, een kernmateriaal (3) dat bestaat uit MDF of HDF en een tegenlaag (4), bestaand uit een speciaal papier.

Toplaag (slijtlaag) van laminaat

Dit is een transparante, extreem slijtvaste, laag die zorgt voor de grote slijtvastheid van Saffier laminaat. De slijtlaag bestaat onder andere uit melamineharsen en is versterkt met aluminiumoxyde (korund) om aan de hoge eisen te kunnen voldoen. De toplaag (soms ook wel beschermlaag genoemd) krijgt bij het persen een structuur mee door het gebruik van een speciaal persblik, hierdoor ontstaat de voelbare fijnmazige houtstructuur in het laminaat.

Decoratief papier
Het decoratieve papier geeft laminaat zijn uiterlijk. Er bestaan vele houtreproducties die niet of nauwelijks van echt hout zijn te onderscheiden. Bij Saffier laminaat gaat het om unieke, natuurgetrouwe foto’s van houtdessins die worden weergegeven op een (in melamineharsen gedrenkt) decorpapier. De melamineharsen zorgen ervoor dat de laag bij hoge temperatuur en druk samengaat met de toplaag en het kernmateriaal.

HDF-kernmateriaal
De kern van laminaat wordt gevormd door MDF (Medium Density Fibreboard) of HDF (High Density Fibreboard), het verschil tussen deze twee plaatmaterialen zit hem in de dichtheid van het materiaal die bij HDF hoger is en daarmee dus ook zorgt voor een betere drukbestendigheid. Bij Saffier wordt uitsluitend gebruik gemaakt van HDF kernmateriaal, waardoor de vloer beter bestand is tegen langdurige drukbelasting. Het feit dat HDF bestaat uit houtvezels betekent wel dat er bij het leggen van de vloer rondom een uitzettingsnaad aangehouden moet worden en dat er niet doorgelegd mag worden van de ene ruimte in de andere.

Tegenlaag
De tegenlaag van een laminaat bestaat uit een balanspapier met hetzelfde gewicht als de toplaag en decorfilm samen om het product een stabiele basis te geven en het krom trekken van de panelen te voorkomen. Bij Saffier laminaat is deze laag eveneens in melamine gedrenkt en is dus dampdicht, net als de toplaag, waardoor het product nog stabieler is dan laminaatvloeren die alleen gebruik maken van een balanspapier. Tevens zorgt deze melamine voor het samengaan van de producten in het DPL-productieproces, waardoor geen extra bindmiddelen ingezet hoeven worden bij de productie.

Direct Pressure Laminate (DPL)
Alle laminaatcollecties van Saffier zijn geproduceerd volgens de DPL productiemethode geproduceerd. Bij deze productiemethode gaan alle lagen van het laminaat ineens in de pers en deze worden direct met elkaar versmolten door de toevoeging van melamineharsen. Hierdoor ontstaat een vrijwel homogeen product, wanneer je de dwarsdoorsnede van DPL laminaatvloeren bekijkt zul je zien dat de verschillende lagen geleidelijk in elkaar over gaan.

 

Geteste kwaliteit
Om de kwaliteit van laminaat te kunnen vergelijken hebben de leden van het EPLF samen een aantal gebruiksklassen bepaald. Om binnen een bepaalde gebruiksklasse te mogen vallen moet het product in een groot aantal tests bepaalde waarden halen. Hierbij moet het laminaat worden beoordeeld op:

  • Slijtwaarde toplaag
  • Dikte toplaag
  • Sterkte klikverbinding
  • Vochtresistentie HDF-kern
  • Emissie van formaldehyde

Slijtwaarde toplaag
Laminaat wordt conform NEN-EN 13329 getest. Tijdens deze test gaat er een wieltje bekleed met een gestandaardiseerd schuurpapier over het laminaat. Het wieltje draait onder een vastgestelde belasting rond over het laminaat. Het aantal omwentelingen waarna het wieltje door de toplaag gaat, bepaalt in welke AC-klasse de het laminaat valt. De AC-klasse staat dus voor de slijtvastheid van een vloer. AC6 is daarbij de hoogste klasse. De HPL vloeren van Alloc halen allemaal deze gebruiksklasse. Vergelijk dit gerust met de producten van andere merkfabrikanten. Zij maken vrijwel allemaal gebruik van een directlaminaat, ook wel DPL laminaat genoemd. Hierdoor ontstijgen hun producten vaak niet de klasse AC4.

Dikte toplaag
De dikte van de toplaag is naast het verhogen van de slijtwaarde ook van groot belang voor de drukbestendigheid van een laminaatvloer.

Sterkte klikverbinding
De sterkte van de klikverbinding is van grote invloed op de levensduur van een vloer, omdat deze ervoor zorgt dat de naden van het laminaat ook na jaren gebruik nog steeds goed dicht zitten. Wanneer de naden van een laminaatvloer open gaan staan treedt versnelde slijtage op, met name aan de randen van de panelen. Omdat de voeg tussen de laminaatpanelen niet meer beschermd wordt door een watervaste lijm, kan vocht vrij indringen in de naden van de vloer. Natuurlijk blijft het daardoor van belang dat water op de vloer meteen verwijderd wordt. Bij Saffier laminaat is in de naden een extra impregnering aangebracht, zodat vocht minder snel in het HDF kan indringen. Ook van groot belang voor de levensduur van de vloer is de trekkracht waartegen de klikverbinding bestand is. Door het gebruik van de unieke Clic-X-Press verbinding is de vloer bestand tegen trekkrachten tot 650 kg/m², dit houdt dus in dat wanneer het Saffier laminaat goed in elkaar geklikt is, je bij normaal gebruik geen naden in de vloer krijgt, ook niet na jarenlang gebruik.Tenslotte is het van groot belang dat de vloer goed in elkaar klikt. Lees hiervoor bij het leggen van laminaat altijd eerst goed de legvoorschriften, want daar staat in hoe laminaat in elkaar geklikt moet worden. Het is van belang de panelen op de juiste manier in elkaar te klikken, omdat op die manier beschadigingen voorkomen worden en de vloer daarnaast ook sneller gelegd kan worden. Bij Saffier laminaat moet het laminaat bijvoorbeeld onder een hoek aangebracht worden om beschadigingen aan het laminaat te voorkomen.

Vochtresistientie HDF-kern
Indringend vocht in een laminaatvloer zorgt ervoor dat het kernmateriaal gaat zwellen en dat naden omhoog gaan staan. Hierdoor zal de vloer sneller gaan slijten. Saffier werkt alleen met HDF (High Density Fibres)-platen. HDF-platen hebben een hogere dichtheid dan MDF of spaanplaten, waardoor ze extra drukbestendig. De HDF-drager die gebruikt wordt is geproduceerd volgens de strengste normen wat zwelling en uitzetting betreft, en zijn dus ook nog zeer vochtbestendig.

Deze gebruiksklassen geven aan waar laminaat ingezet kan worden en op die manier wordt er een objectieve basis gevormd voor het vergelijken van laminaat. Daarnaast is het altijd verstandig om laminaat te kopen bij een vakman die u goed kan voorlichten en veel ervaring heeft met het zelf plaatsen van laminaatvloeren.