Laminaat berekenen

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Wanneer je de keuze voor laminaat hebt gemaakt is het natuurlijk van belang dat je de juiste hoeveelheid laminaat haalt, maar hoe bereken je nu hoeveel laminaat je eigenlijk nodig hebt?

Op internet vind je allerlei websites die met behulp van ‘calculators’ aangeven hoeveel laminaat je nodig zou hebben. Deze hebben echter als nadeel dat ze allemaal een standaard percentage aan zaagverlies berekenen. Wanneer je echter een ruimte van 10 bij 10m hebt, is een zaagverlies van 10% absurd hoog terwijl dit bij 5 kamertjes van 20m² met een paar scheve muren en rare hoekjes in de ruimten wellicht precies klopt.

Wanneer je het laminaat niet diagonaal legt (wat vrijwel nooit gebeurd), dan moet je rekenen dat je het reststuk van elke rij in een volgende rij weer als beginstuk kunt gebruiken. Dit betekent dus dat je in een rechthoekige kamer alleen het zaagverlies van de laatste rij hebt, wat dus in een ruimte van 10 bij 10 meter ongeveer 8 à 9 panelen van 120 cm aan zaagverlies hebt, wat dus dichter bij 3% dan bij 10% komt.

 

Retourenservice
Informeer bij de winkel van aanschaf naar de mogelijkheden voor teveel besteld laminaat. Veel winkeliers nemen onbeschadigde pakken tegen een kleine retoursvergoeding terug en zo is de kans dat je teveel besteld een stuk minder kostbaar.