Laminaat leggen op een ongelijke ondervloer

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Omdat het makkelijk te leggen is en het een zwevende vloer is, is laminaat natuurlijk bij uitstek geschikt om gebruikt te worden na een renovatie en een ruimte binnen korte tijd een totaal andere uitstraling te geven. Zo kan een kamer bijvoorbeeld vaak veel ruimtelijker gemaakt worden door er een lichte laminaatvloer in te plaatsen of kan juist een stijlvolle uitstraling bereikt worden door een donkere vloer te plaatsen. De decormogelijkheden zijn eindeloos.

Ondergrond
Bij een renovatie is het belangrijk om de ondergrond te controleren voordat je een laminaatvloer gaat plaatsen. Er zijn grofweg 4 eisen die gesteld worden aan de ondergrond; deze moet blijvend droog, egaal, schoon en draagkrachtig zijn.

Onder een droge ondergrond wordt verstaan dat er geen restvocht in de ondergrond zit. Bij beton mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn. Bij anhydriet vloeren mag dit maximaal 0,5 CM% zijn. Wanneer een ondergrond blijvend aan deze maximale waarden voldoet, is een dampdichte ondervloer voldoende om de vorming van condens onder de laminaatvloer te voorkomen.

Een egale basis is belangrijk om beweging en vering in de laminaatvloer te voorkomen en zo de levensduur van de klikverbinding te kunnen garanderen. Kleine verschillen in de ondervloer (maximaal 4mm hoogteverschil op 1 meter lengte) kunnen met bijvoorbeeld een 9mm Parquetfelt opgevangen worden, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk. Wanneer de ondergrond al mooi vlak is, dan zijn de andere vereisten bepalend voor de keuze van de ondervloer onder het laminaat.

De ondergrond moet daarnaast schoon zijn. Want kleine cementkorreltjes, steentjes of zand kunnen later voor irritante kraakgeluiden onder de vloer zorgen. Zorg dus dat de ondervloer helemaal schoon gemaakt wordt voordat het laminaat geplaatst gaat worden.

Een laatste belangrijke eis aan de ondervloercontructie is dat deze draagkrachtig is. Een betonvloer moet dus niet te zacht zijn. Dit is eenvoudig te controleren met een kraspen. Daarnaast moet een eventuele houten ondervloerconstructie niet veren, want ook dat kan de levensduur van een laminaatvloer verkorten.

Als de ondergrond aan deze 4 eisen voldoet, dan is kliklaminaat binnen no-time geplaatst en kan een ruimte dus binnen een paar uur een complete metamorfose ondergaan. Het voordeel van een zwevende vloer is daarbij dat dit bij een verandering van smaak of wens na een aantal jaar weer moeiteloos opnieuw gedaan kan worden. Maar door de levensduur van laminaat kan het ook gerust 20 jaar blijven liggen.