Laminaat leggen

Geplaatst in: Geen categorie | 0

ondergrond

Ondergrond laminaat

Voordat wordt begonnen met het leggen moet de ondergrond gecontroleerd worden, deze moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen.

  • De ondergrond moet droog zijn, zo mag een betonvloer niet meer dan 2% (CM-meting) restvocht hebben en een anhydrietvloer zelfs maximaal 0,5%. Wanneer er meer restvocht in de ondergrond aanwezig is kan het dampdichte scherm niet voorkomen dat er condensvorming onder het laminaat ontstaat
  • De ondergrond moet draagkrachtig zijn, een betonvloer moet dus niet te zacht zijn, dit is eenvoudig te controleren met een kraspen. Daarnaast moet een eventuele houten ondervloerconstructie niet veren, want dat kan de levensduur van de laminaatvloer bekorten.
  • De ondergrond moet egaal zijn. Te grote oneffenheden kunnen zorgen voor beweging in de vloer die er op komt te liggen. Kleine verschillen in de ondervloer (maximaal 4 mm hoogteverschil op 1 meter lengte) kunnen met een 9 mm Parquetfelt opgevangen worden, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk.
  • De ondergrond moet schoon zijn, zorg dat voor het plaatsen van de ondervloer de ondergrond geheel schoon is en er geen steentjes of andere zaken onder de vloer terecht komen die later kunnen zorgen voor oneffenheden of knarsende geluiden.

Als de ondergrond aan deze vier eisen voldoet, dan is kliklaminaat binnen no-time geplaatst en kan een ruimte dus binnen een paar uur een complete metamorfose ondergaan. Het voordeel van een zwevende vloer is daarbij dat dit over 10 jaar weer moeiteloos opnieuw gedaan kan worden als er weer een andere stijl gevraagd wordt, maar dat het door de levensduur van laminaat ook gerust 20 jaar kan blijven liggen.

 

Laminaatvloer op vloerbedekking plaatsen

Vaak wordt de vraag gesteld of de bestaande vloerbedekking mag blijven liggen zodat het laminaat er overheen gelegd kan worden. Voor tapijt is dit helaas geen goed idee. Of het nu kortpolig of langpolig tapijt is, in beide gevallen hebben vuil en bacteriën zich gedurende de gebruiksperiode in het tapijt kunnen nestelen. Wanneer deze ondergrond vrijwel luchtdicht wordt toegedekt met een gesloten laminaatvloer kan in de loop der jaren schimmelvorming in het tapijt ontstaan met zeer onaangename geurtjes tot gevolg. Verwijder dus alle organische vloerbedekkingen.

Kunststof vloeren zoals vinyl of PVC kunnen (mits goed schoon gemaakt) wel blijven liggen, zorg wel voor een goede ondervloer tussen deze ondergrond en laminaat, zodat loopcomfort en geluidsisolatie gegarandeerd zijn.

 

Ondervloeren voor laminaat


Laat u zich goed informeren door een vakman welke ondervloer het beste gebruikt kan worden. De juiste ondervloer in de juiste situatie is van groot belang voor het leefgenot in de jaren na het leggen, want de ondervloer is in hoge mate van belang voor het loopcomfort, de geluidsoverdracht en de stabiliteit van uw leefvloer. Bespreek dus samen met de Saffier-dealer welke ondervloer het meeste geschikt is voor uw situatie om jaren van de vloer te kunnen genieten.

De ene ondervloer zorgt voor optimale egalisatie en is dus ideaal voor renovatie van bestaande vloeren, de andere vloer zorgt voor een maximale geluidsisolatie naar de onderliggende ruimten en is dan weer ideaal voor gebruik in appartementen.

De ondervloer moet stabiel en vlak zijn, producten van PE Foam mogen niet dikker dan 3mm zijn, anders gaat de zwevende laminaatvloer bij belasting bewegen en dit kan een krakend geluid veroorzaken. Zachtboard ondervloeren mogen tot 9 mm dik zijn, deze ondervloeren zijn stabieler dan de PE Foam ondervloeren. Zie ook onze pagina ondervloeren laminaat voor meer informatie per ondervloer.

 

Leggen in vochtige ruimte

Saffier laminaat is een product met een HDF drager. HDF staat voor High Density Fibre, dit zijn onder extreem hoge druk samengeperste houtvezels. Dit betekent dat laminaat in feite een houtproduct is en dat te grote schommelingen in luchtvochtigheid kunnen zorgen voor krimp en uitzetting van het materiaal.

Waar er bij Saffier laminaat enorm is geïnvesteerd in beschermen van de naden tegen indringend vocht, zodat de kans op zwellingen bij de naden veel kleiner is dan bij ander laminaat op de markt, blijft het een product dat kan uitzetten en krimpen. Dit betekent dat laminaat niet geschikt is voor gebruik in vochtige ruimten zoals badkamer en toilet. Wel kan Saffier laminaat door de bescherming van de naden probleemloos gelegd worden in bijvoorbeeld de keuken.

 

Vloer laten acclimatiserenAcclimatiseren van de vloer
Daar laminaat dus een product is op basis van natuurlijke houtvezels, betekent dit ook dat veranderingen in omgevingsklimaat (andere temperatuur, andere luchtvochtigheid) van invloed zijn op de maatstabiliteit van de laminaatpanelen. Dit betekent ook dat het van belang is dat de panelen voor het leggen geacclimatiseerd worden in de te leggen ruimte. Zorg dat de panelen 48 uur van tevoren vlak op de vloer gestapeld worden in de ruimte waar de vloer geplaatst moet worden. Doe dit in gesloten verpakking, zodat de panelen zich geleidelijk en gelijkmatig aan het ruimteklimaat kunnen aanpassen.

 

 

 

Deuren en grote ruimten

Zorg ervoor dat laminaat niet van de ene naar de andere ruimte ‘doorgelegd’ wordt. Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het leggen, ten onrechte nemen veel mensen het risico op spanning in hun laminaat rondom de deuropening terwijl er tegenwoordig prachtig laminaatprofielen in laminaatdecors zijn die ervoor zorgen dat het heel mooi af te werken is.

De maximaal te leggen ruimte voor Saffier laminaat is 100m² met een maximale lengte van 12m. Bij het leggen van grotere oppervlakken kan de vloer bij het uitzetten zijn spanning niet goed kwijt en kan er dus spanning op de vloer komen te staan.

 

legrichting

Legrichting van de vloer
De legrichting van het laminaat wordt slechts beperkt door de eigen fantasie. Vaak wordt gekozen voor het leggen in de richting van het invallende licht, zodat de naden het minste opvallen.

Anderen kiezen echter juist voor een legrichting die de nadruk legt op de V-groef in het decor door een vloer diagonaal te leggen of in de breedterichting van een gang. Afhankelijk van de ruimte, de gewenste effecten en de persoonlijke smaak kan de legrichting van de vloer mede bepalen hoe een interieur een individuele invulling krijgt.