Laminaat op vloerkoeling

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Vloerkoeling bij laminaatEr wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een systeem in de vloerconstructie dat vloerverwarming en vloerkoeling combineert, om zo in de verschillende jaargetijden een aangename temperatuur in huis te krijgen.

Werking van vloerkoeling

Het leidingensysteem wordt gevuld met koelwater (temperatuur vanaf 18°C) om op die manier een klein temperatuurverschil tussen de vloerconstructie en de ruimtetemperatuur te creëren. Op deze manier wordt in warme periodes van het jaar de vloer gekoeld. Omdat de vloertemperatuur grote invloed heeft op de ervaringstemperatuur zorgt dit er al heel snel voor dat de het een stuk aangenamer aanvoelt in de ruimte.

Vloerkoeling onder Saffier laminaatvloeren

In samenspraak met het Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen (een vakorganisatie van specialisten op het gebied van vloerkoeling) komen we tot de conclusie dat Saffier laminaat alleen geplaatst kan worden op een koelsysteem waarbij geen condensvorming optreedt. Dit betekent dat Saffier laminaat alleen gelegd mag worden op het type vloerkoeling waarbij relatief koud water door kunststofleidingen in de vloerconstructie stroomt.

Bij Saffier laminaat dient het vloerkoelingssysteem te allen tijde een hogere temperatuur te hebben dan de condensatietemperatuur. Dit betekent dat de geplaatste vloerkoeling moet beschikken over een temperatuurbewakingssysteem dat zodanig is ingesteld dat de temperatuur in de leidingen niet beneden de 18°C komt. Overigens is de installateur verplicht om dit systeem te plaatsen volgens het Bouwbesluit en NEN-EN 1264.

Bij het leggen van laminaat over een goedgekeurd systeem, is het ook belangrijk dat er een dampscherm aanwezig is dat de totale warmteweerstand van laminaat en ondervloer samen lager maakt dan 0,15 m²/K/W. Dit is nodig zodat het systeem goed kan werken. De warmteweerstand van Saffier laminaat ligt afhankelijk van de dikte tussen de 0,054 en 0,057 m²K/W, wat betekent dat de toegevoegde ondervloer een maximale warmteweerstand (R) mag hebben van 0,09 m²K/W. Dit zorgt ervoor dat het vloerkoelingssysteem optimaal blijft functioneren.

Lees voor verdere voorwaarden bij het leggen ook meer over laminaat op vloerverwarming.