Laminaat schoonmaken

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Vloer schoonmaken

Er is bijna geen product denkbaar wat makkelijker te onderhouden is dan laminaat. Doordat laminaat niet poreus is neemt het geen vuil op en hecht vuil bijna niet op de toplaag. Doordat vuil eenvoudig te zien en direct verwijderbaar is geeft bijvoorbeeld ook het astmafonds aan laminaat of vinyl te nemen in plaats van tapijt.

Laminaat stofzuigen

In principe is laminaat eenvoudig schoon te houden met een bezem en stofzuiger, omdat vuildeeltjes zich niet hechten aan de laminaatvloer. Bijkomend voordeel van drRZ laminaatreinigeroge reiniging is dat er geen vocht in het HDF-kernmateriaal van de vloer terecht kan komen.

Laminaatvloer dweilen

Bij hardnekkige vlekken kan de vloer periodiek ook lichtvochtig gedweild worden. Saffier laminaat geeft daarbij de garantie dat helder water of RZ laminaatreiniger volgens de huidige stand der techniek geschikt zijn voor gebruik op hun laminaatvloeren.

Gebruik nooit laminaatreinigers die een laag achterlaten op het laminaat. Deze reinigers worden vaak verkocht als ‘glansreinigers’ of als schoonmaakmiddelen die een ‘beschermlaag’ achterlaten op de laminaatvloer. In praktijk zorgen deze producten na verloop van langere tijd voor looppaden, glansverschillen, strepen en krassen. Deze verschijnselen spelen zich af in de opgebouwde lagen op de vloer en de lagen zijn bijna niet te verwijderen zonder met agressieve middelen te gaan werken die de vloer kunnen beschadigen. Gebruik ook geen azijn, wasverzachter, soda of schoonmaakazijn op laminaat. Het gebruik van deze onderhoudsmiddelen heeft invloed op het water waarmee de vloer wordt schoongemaakt. Sommige van deze reinigingsproducten veranderen de oppervlaktespanning van het water waardoor water makkelijker in de naden kan dringen, anderen zijn niet pH-neutraal en de zuurgraad van de producten kan van invloed zijn op de uitstraling van het laminaat.

 

Tips voor het verwijderen van vlekken van laminaat

  • Chocolade, wijn, zout of vet zijn te verwijderen door het gebruik van lauw water in combinatie met RZ laminaatreiniger.
  • Inkt, krijt en emailverf kunnen met aceton of nagellak remover verwijderd worden wanneer dit direct na het knoeien gebeurd. Breng de nagellak remover of aceton aan op een doekje en reinig daarmee de vloer, breng het niet rechtstreeks aan op de vloer.
  • Ook strepen van rubber schoenzolen, olie, teer, viltstift en nagellak kunnen op dezelfde manier met aceton of nagellak remover worden verwijderd.
  • Kaarsvet eerst laten uitharden en vervolgens voorzichtig met een scherp voorwerp van de vloer afschrapen zonder daarbij krassen in de toplaag te veroorzaken.
  • Ook kauwgom eerst hard laten worden en dan van de vloer afschrapen zonder deze te beschadigen. Wanneer er na het schrapen iets achter blijft op de vloer kan dit middels aceton op een doekje verwijderd worden.