Laminaat testen

Geplaatst in: Geen categorie | 0

TabertestOm een vergelijking te maken tussen verschillende laminaatvloeren worden er regelmatig testen gedaan om laminaatmerken met elkaar te vergelijken. In de jaren ’90 werd laminaat vergeleken op basis van de slijtwaarde van de toplaag. Bij de tabertest rijdt een wieltje met schuurpapier rondjes over het laminaatoppervlak en wordt er gemeten bij hoeveel omwentelingen het laminaat doorgesleten is.
Er ontstond een wedstrijd waarbij fabrikanten en testinstituten steeds hogere ‘taberwaarden’ wisten te realiseren door ander schuurpapier te gebruiken of het schuurpapier op het wieltje niet na een bepaald aantal omwentelingen te vernieuwen.

Omdat de laminaatfabrikanten zelf ook wel begonnen in te zien dat deze taberwaarden geen reëel beeld gaven van de kwaliteit en de laminaatbranche op die manier niet in een goed daglicht kwam te staan, werd de EPLF (European Producers of Laminated Flooring) opgericht. De EPLF is een samenwerkingsverband tussen alle grote laminaatfabrikanten.

Normering voor testen
In het EPLF is afgesproken dat een laminaatvloer gebaat is bij een eerlijke en goede voorlichting over de kwaliteit, zodat mensen de juiste kwaliteit konden kiezen bij de belasting die hun vloer zou krijgen. Om dit te realiseren werden de gebruiksklassen voor laminaat opgesteld. Aan deze gebruiksklassen kan een consument snel herkennen of een product geschikt is voor de ruimte waarin het gelegd moet worden.

Om tot een indeling van de gebruiksklassen te komen zijn er testnormen opgesteld, waarin bijvoorbeeld precies staat vastgesteld welk schuurpapier op een taberapparaat aangebracht dient te worden en na hoeveel omwentelingen dit verwisseld moet worden. Op deze manier ontstond er eenheid in de klassering van laminaat onder alle fabrikanten.

test indrukbestendigheidWaarop wordt getest?
Om het laminaat in klassen in te delen wordt niet alleen getest op de slijtwaarde. Een vloer kan ook blootgesteld worden aan andere zaken zoals slijtage. Daarom zijn er voor elke laminaatklasse specifieke eisen aan bijvoorbeeld de indrukbestendigheid, de krasbestendigheid, de vlekbestendigheid en de (on)gevoeligheid voor vocht. Om een bepaalde laminaatklasse op de verpakking te mogen vermelden dient het laminaat aan alle normen voor de gebruiksklasse te voldoen. Zo heeft de gebruiker de garantie dat het product voldoet aan de beloofde kwaliteit.

Daarnaast zijn ook de trekkracht van de klikverbinding en de samenstelling van de toplaag van belang voor de kwaliteit en inzetbaarheid van laminaat in bepaalde ruimtes.

Kijk voor meer informatie over de samenstelling van de Saffier laminaatvloeren ook eens op onze pagina over het vergelijken van laminaat.