Stil laminaat

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Eén van de meest gestelde vragen rondom laminaat heeft betrekking op het geluid. Hoe maak je van je laminaatvloer een fluistervloer?

De hardheid van laminaat levert aan de ene kant een uiterst slijtvaste en stabiele vloer op met een enorme levensduur. Aan de andere kant kan het stijve product zonder de juiste ondervloer holtes onder de vloer geven die functioneren als klankkast.Daarnaast is er ook nog het geluid wat doordringt naar onderliggende ruimtes wat opgevangen dient te worden.

Wanneer we het hebben over stille laminaatvloeren is er dus een verschil tussen loopgeluid en contactgeluid.

Laminaat en loopgeluid

Loopgeluid ontstaat met name wanneer een laminaatvloer geïnstalleerd wordt op een harde ondergrond. Doordat het laminaat zelf ook een hard materiaal is levert een geringe ongelijkheid in de ondergrond meteen een holte op, die het geluid dat terug de ruimte in komt versterkt.

Dit zogenaamde reflectiegeluid kan voorkomen worden door een zachtere ondervloer met een hoge massa eronder te leggen. Een ondervloer die het geluid juist absorbeert in plaats van ‘reflecteert’. Door een juiste ondervloer toe te passen wordt vrijwel al het loopgeluid in de voor het menselijk oor hoorbare frequenties geminimaliseerd en ontstaat er dus een stille laminaatvloer.

Laminaatvloer in appartement

Bij het plaatsen van een vloer in een appartement of flat dient er voldaan te worden aan de eisen van het Bouwbesluit, waarin gesteld wordt dat de vloerconstructie een contactgeluidsisolatie van 10dB(A) moet behalen conform de NEN-EN-ISO 140-8 /717-2.

Bij contactgeluid word er gekeken naar het geluid in de woonruimte, maar de nadruk licht hier op de overdracht van het geluid naar de naaste- en beneden buren.

Storend contactgeluid word veelal veroorzaakt door het lopen met hard schoeisel. Net als loopgeluid kan contactgeluid het beste aan de bron bestreden worden. Ook hiervoor is een geschikte ondervloer de oplossing.